W ostatnią niedzielę, Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy stały się miejscem spotkania dla entuzjastów aktywności na świeżym powietrzu, miłośników rodzinnej zabawy oraz smakoszy kulinarnych. Idealne warunki pogodowe sprzyjały spędzaniu czasu pod gołym niebem.
Przeżyliśmy już następną odsłonę Dyniowego Garden Party. Wydarzenie to miało swojego specjalnego gościa – Grzegorza Gniecha, mistrza świata w carvingu. Podczas całego dnia prowadził on warsztaty, gdzie uczestnicy mieli możliwość stworzenia własnej rzeźby z dyni. Akademia Rzeźbienia przyciągnęła wielu chętnych.
Na dobre wpisało się już w program Dyniowej Gonitwy – drużynowej sztafety. Wszyscy biorący udział musieli pokonać różnego rodzaju przeszkody, a przy trzech stacjach wymiany przekazywali sobie wylosowaną przed startem dynię. Pomimo fizycznego wysiłku, uczestnicy zachowali do końca pozytywne nastawienie. W sztafecie wystartowało prawie sto osób. Na mecie czekały na nich pamiątkowe przypinki oraz posiłek regeneracyjny – pyszna zupa dyniowa.
W trakcie festiwalu odbywało się wiele zabaw dla dzieci, a także punkt animacyjny. Jednym z głównych elementów była oczywiście kuchnia! Dynia była gwiazdą dnia, serwowana w różnych formach. Szczególnie popularna okazała się pyszna zupa dyniowa, ale również słodkie i wytrawne dyniowe kopytka zdobyły wiele pochwał.
Dyniowe Garden Party to również konkursy. Pierwszy z nich to konkurs florystyczny organizowany przez absolwentki szkoły COSINUS. Pięć uczestniczek stworzyło kompozycje korzystając z dyni oraz kwiatów, traw i innych roślin dostępnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Drugi konkurs, „Dyniowego Cudaka”, oceniał wcześniej wykonane i przyniesione na imprezę prace. Jury miało niełatwe zadanie ze względu na wyjątkową kreatywność i różnorodność prac, które podziwiać można było w różnych częściach ogrodu.
Dodatkowo atrakcją były stoiska wystawowe, w tym stoisko #kupuj świadomie prowadzone przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział terenowy w Koszalinie.